Search:

LAISKA INSINÖÖRI ON ITSE ASIASSA HYVÄ INSINÖÖRI

Yksinkertaisuuteen panostaminen auttaa keskittymään oleelliseen

”Laiska insinööri on itse asiassa hyvä insinööri”

HiQ Finland on ohjelmistotalo, jossa panostetaan siihen, että ammattilaiset voisivat käyttää työaikansa mahdollisimman merkitykselliseen tekemiseen vaikkapa excelien pyörittelyn sijaan. Selvitimme, miten tämä tehdään ja miksi niin kokeneiden kuin uraansa aloittelevien kannattaisi kiinnostua HiQ:sta työpaikkana.

Missiona ihmisten elämän yksinkertaistaminen


HiQ:lla Espoossa ja Helsingissä sijaitsevilla toimistoilla tekemisen ytimessä on ihmisten elämän yksinkertaistaminen. Listataanpa ”Simplicity” jopa yrityksen arvona. Mitä tämä tarkoittaa ohjelmistokehittäjän tai designerin työssä?

”Voidaan sanoa, että laiska insinööri on tässä tapauksessa hyvä insinööri: mitä vähemmän jonkin asian eteen joutuu tekemään töitä, sitä paremmin asian saa yleensä tehdyksi”, toteaa viisi vuotta HiQ:n Espoon toimistolla tech leadina viihtynyt Janne Holm.

”Asiakastyössä tämä tarkoittaa konkreettisesti sitä, että tuomme heti alkuvaiheessa esille sitä ajatusta, että asioita kannattaa tehdä mahdollisimman yksinkertaisesti. Tämä tuottaa parempia ratkaisuja ja säästää usein kustannuksiakin”, Janne jatkaa.

Janne Holm_HiQ
Kokenut tech lead Janne Holm on viihtynyt HiQ:lla jo viisi vuotta.

Asiakkuuksia ja tämän myötä erilaisia hyvin mielenkiintoisia asiakasprojekteja HiQ:lla on paljon.

HiQ:n ammattilaisten käsialaa ovat muun muassa S-mobiilin mobiilitankkausominaisuus, lukuisat Veikkauksen sovellukset sekä HiQ:n oma FRENDS-integraatioalusta.

Toimimme hyvin laajalla skaalalla digitalisaation alueella. On web-kehityspuolen projekteja, konseptointia ja mobiilipuolta.


Helsingin päässä, HiQ:hun kuuluvalla Great Apesilla suunnitellaan niin erilaisia applikaatioita kuin konsolipelien käyttöliittymiä ja uudenlaisia ratkaisuja, kuten interaktiivisia näyteikkunoita. ”On mahdotonta mainita parasta projektia – parasta on projektien erilaisuus”, sanoo Helsingin toimistolla majaa pitävä lead designer Constantin Freche.

HiQ ja Great Apes tekevät myös yhteistyötä – yhteistyön tuloksena päivänvalon on nähnyt muun muassa Trafille toteutettu mobiiliajokortin prototyyppi.

Itseohjautuvan kulttuurin ytimessä on mahdollisuus vaikuttaa omaan työhönsä

Constantin_mainimage
”Omaan työhön ja työtapoihin on voitava vaikuttaa itse”, lead designer Constantin Freche korostaa.


Simppeleihin toimintatapohin ja itseohjautuvuuteen pyritään myös tiimien sisällä. ”Jos huomaa vaikka pyörittävänsä jotain excelia useamman tunnin viikossa, niin voi miettiä, miten tämän voisi tehdä yksinkertaisemmin, jotta voisi taulukoiden täyttämisen sijaan keskittyä siihen omaan duuniinsa”, Janne havainnollistaa.

Itseohjautuva kulttuuri lähtee omasta motivaatiosta, ja sisäinen motivaatio ja sen kehittäminen ovatkin HiQ:lla tärkeässä roolissa.

Jannen ja Constantinin mukaan motivaatio syntyy ennen kaikkea silloin, kun tekijöille annetaan mahdollisuus vaikuttaa omaan työhönsä ja päättää omat työtapansa itse.

”Meille on tärkeää, ettei työ olisi sellaista, että annetaan kasa speksejä kaverille tehtäväksi ja sanotaan ’ensi viikolla pitää olla valmis, ala tekemään’, vaan annetaan jokaiselle mahdollisuus ohjata itse omaa tekemistään”, Janne sanoo.Ei ne suuret ideat välttämättä aina tule korkeammalta tasolta, vaan varmasti jokaisella on hyviä ideoita ja ne on tärkeää voida tuoda esiin.

”Täällä on tosi rento kulttuuri, vaikka kaikilla on omat deadlinensa ja tavoitteensa”, Constantin kuvailee. ”Koen, että HiQ panostaa paljon tiimien yhteistyön toimimiseen ja kannustaa esimerkiksi yhteiseen ideointiin.”

HiQ:n porukka viettää paljon aikaa keskenään myös työajan ulkopuolella, mikä hitsaa ihmisiä yhteen entisestään. Yhteinen tekeminen myös suunnitellaan yhdessä, ja jokaiselle tarjotaan mahdollisuus vaikuttaa tämän kautta osaltaan työkulttuuriin. ”On kulttuuritoimintaa, urheilutoimintaa. Jos joku porukka haluaa kokeilla vaikka melomista, niin firma tukee sitä”, Janne kertoo.Töissä tulee istuttua sen verran iso osa ajasta, että sen on mielestäni tärkeää olla mahdollisimman mielekästä. Täällä mahtavaa on myös se, että saman porukan kanssa haluaa nähdä myös vapaa-ajalla.


Vapaa-ajan ja työn tasapainoa arvostetaan – ”ylityöt eivät näy laadussa”

Orvokki_toimistokoira_HiQToimistokoira Orvokki Helsingin toimistolla.


”Meillä on täällä hyvin joustavat ja vapaat työajat ja -paikat”, Janne sanoo, ja lisää samaan hengenvetoon: ”Tämä ei kuitenkaan missään nimessä tarkoita sitä, että pitäisi olla koko ajan duunissa. Vapaa-aika on erittäin tärkeää eikä täällä kannusteta ylitöihin, vaan nimenomaan normaalien työaikojen rajoissa pysymiseen.”

HiQ on myös hyvin perheystävällinen työpaikka, mitä varsinkin kokeneemmat ammattilaiset Jannen mukaan arvostavat. ”Tarjoamme paljon etuja perheellisille, jos lapsi esimerkiksi sairastaa, niin kotiin on mahdollista saada lastenhoitaja.”

Espoon Otaniemessä sijaitsevalle toimistolle on helppo kulkea myös omalla autolla, mikä helpottaa monen perheellisen elämää entisestään.


HiQ tarjosi vaihtelua uralle – ”täällä kokenutkin konkari pääsee laajentamaan osaamistaan entisestään”

Jannelle HiQ on tarjonnut mahdollisuuden kehittää osaamistaan laajasti.
HiQ:laisia yhdistää Jannen mukaan ennen kaikkea oma mielenkiinto alaa kohtaan ja halu oppia uutta ja kehittää omaa ammattitaitoaan. Hän itse esimerkiksi vaihtoi HiQ:lle, sillä halusi vaihtelua uralleen ja mahdollisuuden kehittää osaamistaan laajemmin.

”Kokeneemmilla kavereilla on usein haasteena se, että omataan valtavasti osaamista yhdestä näkökulmasta, eikä laajenneta sitä. Itsekin olin aiemmin vain yhden osa-alueen asiantuntija, ja tämä osaaminen olisi ajan myötä vanhentunut, jos en olisi etsinyt uusia haasteita. HiQ:lla tarjotaan mahdollisuus myös osaamisen laajentamiseen, mikä on IT-alan kaltaisella alati muuttuvalla alalla hyvin tärkeää”, Janne toteaa.Teknologisesti voi laajentua minne tahansa puolelle. Meillä ei ole mitään hierarkkista työskentelymallia, vaan organisaatio on pyritty pitämään mahdollisimman matalana, jotta eteneminen ja siirtyminen olisi mahdollisimman yksinkertaista.

Organisaation rakenne on pyritty tarkoituksella pitämään matalana, ja osaamisen laajentamisen myötä voi halutessaan myös vaihtaa työtehtäviä. Moni fronttidevaaja on esimerkiksi siirtynyt designin puolelle, jossa front-end -osaamisesta on paljon hyötyä.

”Täällä oppii uutta ihan päivittäin. Tapaa uusia asiakkaita, mieleen tulee uusia ideoita ja ajatuksia, joita jalostaessa oppii lisää”, Constantin kertoo.

Työ HiQ:lla sopii haastateltavien mukaan ennen kaikkea ihmiselle, joka hyvin kiinnostunut oman osaamisensa kehittämisestä.

”Tarjoamme paljon mahdollisuuksia ammattitaidon kasvattamiseen, olit sitten urasi alussa tai kokeneempi konkari. Päivittäinen tekeminen on mobiili-, web- ja digitalisaatiopuolella, ja saa nähdä mihin tämä AR, VR ja koneälyn sekä koneoppimisen puoli lähtevät kehittymään”, Janne väläyttää tulevaisuutta.

Kiinnostuitko työstä HiQ:lla?

HiQ ja osa HiQ:ta oleva Great Apes kasvavat jatkuvasti ja tarjoavat tämän myötä kiinnostavia uramahdollisuuksia it-alan ammattilaisille: 

HiQ:n avoimet työpaikat! 

 

Teksti on julkaistu alkueperin Duunitorilla 25.6.2018

Duunitori, Aino-Kaarina Salonen


Haluatko meille töihin?

Olemme digitaalisen ajan käsityölaisiä ja suhtaudumme työhömme intohimolla. Meillä pääset toteuttamaan upeita projekteja Suomen suurimmille yrityksille sekä luomaan kokonaan uusia, markkinoita muuttavia palveluita. Töihin HiQ:lle? HiQ kasvaa ja etsimme aktiivisesti joukkoomme uusia osaajia!

Ota yhteyttä!