Search:

ANDROID INSTANT APP - MERKITTÄVÄ MUUTOSTEKIJÄ?

Kategoria:

Android Instant App - merkittävä muutostekijä?

Google julkisti edellisessä kehittäjätapaamisessaan I/O 2016:ssa kiinnostavan uutuuden: Androidin Instant Apps -tekniikan eli pikasovellukset. Instant Appien tarkoituksena on tuoda Android-puhelimeen käyttäjän tarvitseman sovelluksen pilvipohjainen versio, niin että varsinaista sovellusta ei tarvitse ladata Google Playstä. Tämä säästää aikaa ja vaivaa sekä antaa käyttäjälle mahdollisuuden kokeilla sovellusta ennen täyden version lataamista.

Miten Androidin Instant Appit toimivat?

”Kevytsovellus” käynnistyy, kun käyttäjä avaa verkkolinkin puhelimen selaimessa. Linkin kautta voidaan käynnistää sovelluksen tietty moduulaarisuus eli vain osa sovelluksesta käynnistyy huomattavasti nopeammin kuin sovelluksen täysi versio. Käyttäjä saa käyttöönsä ainoastaan tarvitsemansa osan sovelluksesta. Maksaminen on hyvä esimerkki: koko sovellusta ei tarvitse ladata yhtä maksua varten ja maksun saa hoidettua pikaisesti. Jos käyttäjä sitten haluaa käyttöönsä sovelluksen muita osia tai toimintoja, jotka eivät kuulu Instant Appiin, häntä ohjeistetaan lataamaan täysi versio.

Miksi Instant Appia kannattaa käyttää?

Ensinnäkin: ei ole yhdentekevää, lataako täyden sovellusversion vai vain ne toiminnot, joita tarvitsee tietyllä hetkellä. Koska Instant Appit ovat natiivisovelluksia eli ne on kehitetty Androidille, niiden toiminta on nopeaa. Lisäksi pikasovellusten kautta yksittäisetkin maksut sujuvat nopeasti ja näppärästi.

Miten Instant Appin käyttö vaikuttaa yrityksiin, jotka tarjoavat täysiä natiivisovelluksia?

Tilastot kertovat, että sovelluksien käyttäjät sitoutuvat yrityksiin enemmän kuin ne, jotka eivät käytä sovelluksia. Näinä päivinä käyttäjät odottavat mobiilisovelluksilta erinomaista käyttäjäkokemusta, pikaista palvelua sekä lisäarvoa. Äkkiseltään voisi ajatella, että Instant Appeilla on kehno vaikutus näihin sitoutuneisiin käyttäjiin. Näin ei kuitenkaan ole. Itse asiassa yritys voi leventää niillä asiakasputkeaan. Instant Appien kautta yritys voi saavuttaa laajemman käyttäjäkunnan, koska kynnys kokeilla palvelua on pienempi.

Mitä tämä tarkoittaa kehittäjille?

Ensimmäinen kysymys on tietysti se, pitääkö tätä varten kehittää kokonaan uusi sovellus. Google on ilmoittanut, että Instant Appia voidaan käyttää samaa lähdekoodia ja rajapintoja, joten kehittäminen on joustavaa ja kätevää. Vain yksi erityisen tärkeä tekijä pitää ottaa huomioon täyden sovellusversion ja sitä vastaavan Instant Appin kehittämisessä: moduulaarisuus. Jos täyden sovellusversion rakenne ei ole modulaarinen, on melkoisen työlästä tehdä Instant App, jossa on vain yksi täyden version toiminto.

Kehittämistyön näkökulmasta tarvitaan vain yksi Android-projekti, jossa on yksi lähdepuu. Kehittäjät voivat määrittää projektin tuottamaan kaksi koontiversiota: perinteisen APK-sovelluspaketin, jossa on kaikki toiminnot, sekä Instant Appin. Tähän tarvittava työmäärä riippuu toki siitä, millainen sovelluksen ja projektin rakenne on.

Lopuksi

Androidin Instant Appeja voidaan tällä hetkellä käyttää vain muutamassa palvelussa tai sovelluksessa: Widessa, Periscopessa ja Buzzfeedissä. Siksi on vaikea sanoa, miten ne vaikuttavat koko mobiilisovellustalouteen. Varmastikin Instant Appit saavat käyttäjät kokeilemaan palveluja helpommin, ja yrityksille tarjoutuu mahdollisuus hankkia uusia asiakkaita. Jos käyttäjäkokemus sekä siirtymä Instant Appien ja täysien sovellusversioiden välillä suunnitellaan kunnolla, mahdollisuudet ovat rajattomat.

 

Ota yhteyttä 

Timo Korander

timo.korander@hiq.fi
Head of Mobile Solutions

Haluatko meille töihin?

Olemme digitaalisen ajan käsityölaisiä ja suhtaudumme työhömme intohimolla. Meillä pääset toteuttamaan upeita projekteja Suomen suurimmille yrityksille sekä luomaan kokonaan uusia, markkinoita muuttavia palveluita. Töihin HiQ:lle? HiQ kasvaa ja etsimme aktiivisesti joukkoomme uusia osaajia!

Ota yhteyttä!