Search:

APPLEN HEALTHKIT JA GOOGLE FIT - TUOVATKO NE LISÄARVOA?

Kategoria:

Applen Healthkit ja Google Fit - Tuovatko ne lisäarvoa?

Applen HealthKit ja Google Fit eivät enää ole mitään uutuuksia. Vaikka palvelut ovat olleet saatavilla jo jonkin aikaa, on vaikea löytää sovelluksia, jotka toisivat oikeasti lisäarvoa asiakkaalle. Terveyssovellukset ovat yksi viime vuosien nopeimmin kasvaneista aloista mobiilimarkkinoilla. Edellisten kahden tai kolmen vuoden aikana terveysalan ammattilaiset, ohjelmistokehittäjät ja start-upit ovat pyrkineet löytämään ratkaisuja ja kehittämään palveluita, jotka toisivat lisäarvoa asiakkaille. App Store ja Google Play pursuavatkin nykyään erilaisia terveys-, kuntoilu- ja lääkärisovelluksia, jotka vain odottavat löytämistään. Käyttäjän näkökulmasta parhaan ratkaisun löytäminen on kuitenkin hankalaa, sillä alan sovelluksiin kyllästytään helposti. Voisiko Applen HealthKit tai Google Fit auttaa käyttäjää terveyssovellusten viidakossa?

Miten ne toimivat?

Applen HealthKitin ja Google Fitin toimintaperiaatteet ovat samankaltaiset: ne keräävät tietoja käyttäjän puhelimelle asennetuista terveys- ja kuntoilusovelluksista sekä älyvaatteista ja kokoavat tiedot yhteen paikkaan. Applen HealthKit ja Google Fit tallentavat terveystiedot vakiomuodossa, mikä helpottaa terveystietoja keskenään jakavien sovellusten kehittämistä. HealthKit ja Google Fit toimivat periaatteessa melko samalla tavalla, mutta kuten aina, Applen ja Googlen tuotteet käyttäytyvät hieman erilailla.

Applen ja Google liiketoimintastrategiat poikkeavat toisistaan merkittävällä tavalla, mikä näkyy myös terveystietojen yhteydessä. Google Fit toimii pilvessä, ja tietoihin pääsee käsiksi miltä tahansa alustalta, kunhan käyttäjä on kirjautuneena Google-tililleen. Apple julkaisi HealthKitin iOS8:n yhteydessä vuonna 2014, eikä se ole yhteydessä iCloudiin. Sitä voi siis käyttää vain iOS-laitteella.

Kaikki alkaa tiedosta

Mitä tietoja järjestelmät sitten keräävät, ja miten tietoja voi hyödyntää? Tiedot voidaan jaotella kahteen pääasialliseen ryhmään: aktiivisuustiedot ja terveydentilaa koskevat tiedot. Molemmat järjestelmät keräävät aktiivisuustietoja kuntoilusovelluksilta, jos käyttäjä sallii tämän.

Lisäksi HealthKit tallentaa käyttäjän unitiedot, mikä onkin mielenkiintoista. Kuntoilutietojen lisäksi järjestelmät keräävät tietoja myös terveydentilaa koskevista sovelluksista. Google Fit ei oikeastaan toimi terveydentilaa mittaavien sovellusten kanssa yhtä hyvin kuin HealthKit, joka kerää sovelluksista käyttäjän niin salliessa lukuisia eri terveystietoja, kuten laboratoriotestien tuloksia sekä lääkitys-, ravinto- ja elintoimintotietoja. Tämä tekee Applen HealthKitistä hieman kiinnostavamman, ainakin sellaisten kehittäjien näkökulmasta, jotka haluavat liittää sovelluksensa valmiiseen alustaan. Toisaalta Applen HealthKit vain raportoi muiden terveyssovellusten ja älyvaatteiden tiedoista johtamiaan trendejä, kun taas Google on kehittänyt alustastaan selkeämmin varsinaisen terveyssovelluksen kaltaisen.

Eroja suunnittelussa

Applen ja Googlen alustat myös näyttävät erilaisilta. Suurin ero on siinä, miten käyttäjä näkee tiedot kokonaisuudessaan. Google Fitin näyttö on yksinkertainen ja selkeä, mutta käyttäjän näkökulmasta on hieman hankalaa, että uusien tietojen saamiseksi on aina siirryttävä toiseen näkymään. Apple sen sijaan näyttää kaikki tiedot samassa HealthKit-näytössä, minkä ansiosta tietojen välisiä riippuvuuksia on mahdollista havaita yhdellä silmäyksellä. Automaattisen seurannan lisäksi molempiin alustoihin voi lisätä tietoja manuaalisesti.

Kehittäjän näkökulma

Apple tarjoaa erittäin hyvän SDK-paketin ohjelmistokehittäjille, jotka haluavat käyttää HealthKitin APIa iOS:n ja watchOS:n kanssa: HealthKit framework. HealthKitin lisäksi Applella on ResearchKit, avoimen lähdekoodin ohjelmistokehys, joka toimii saumattomasti yhteen HealthKitin kanssa ja tarjoaa tutkijoille kokonaisvaltaisemmat terveystiedot aineistoiksi: ResearchKit

Googlella on peräti kolme APIa, joita voi käyttää Google Fitin SDK-paketin kanssa. Sensors API näyttää tunnistinten tietolähteet, Recording API kerää aktiivisuustietoja, ja History API kertoo käyttäjien aiemmat kuntoilutiedot.

Lopuksi

Yhteenvetona voi sanoa, että Google Fitin ja Applen HealthKitin välillä ei ole merkittäviä eroja. Terveydenhuollon ammattilaiset voivat luoda lisäarvoa asiakkaille molempien alustojen avulla, kun niitä käytetään älykkäästi. On selvää, että näin kilpailluilla markkinoilla ei riitä, että käyttäjä näkee tiedot. Asiakkaan on saatava palvelusta jotain lisäarvoa, jotta hän jaksaa käyttää sitä. HealthKit ja Google Fit ovat olleet saatavilla jo jonkin aikaa, mutta niiden yhdistäminen puhelinten uusiin ratkaisuihin ja palveluihin tekee niistä taas kiinnostavia. HealthKitin ja Google Fitin yhdistämien tietojen lähettämisessä terveydenhuollon ammattilaisille ja lääkäreille (esimerkiksi Chatbottien, videokeskustelun tai jopa virtuaaliratkaisujen kautta) voi piillä vielä monia mahdollisuuksia.

 

Ota yhteyttä

Timo Korander

timo.korander@hiq.fi
Head of Mobile Solutions

Haluatko meille töihin?

Olemme digitaalisen ajan käsityölaisiä ja suhtaudumme työhömme intohimolla. Meillä pääset toteuttamaan upeita projekteja Suomen suurimmille yrityksille sekä luomaan kokonaan uusia, markkinoita muuttavia palveluita. Töihin HiQ:lle? HiQ kasvaa ja etsimme aktiivisesti joukkoomme uusia osaajia!

Ota yhteyttä!