Search:

BACK-END ON KUOLLUT, KAUAN ELÄKÖÖN BACK-END!

Back-end on kuollut, kauan eläköön back-end!

Applikaatioiden ja järjestelmien pitkäaikainen tukijalka ja taustavaikuttaja on kuollut. Back-end kuoli äkillisen kehityksen murtamana kotonaan palvelinsalissa läheisten läsnäollessa. Back-end oli kuollessaan noin 30-vuotias.

Back-end kuului lähihistorian pitkäaikaisimpiin vaikuttajiin. Vuosien 1989-1996 välillä hän loi merkittävää uraa järjestelmätason taustavaikuttajana ja oli mukana luomassa client-server-mallia, joka loi pohjan nykyaikaiselle ohjelmistokehitykselle.

Muutoksen tuulet alkoivat puhaltaa webkehityksen aikakautena, kun back-endin rooli kehittyi paikallisesta dialogista osaksi kansainvälistä ja monikanavaista kommunikaatiota. Hän selviytyi tästä uudesta vastuualueesta kunniakkaasti, joskin alkoi käydä selväksi, että uudet toimijat, hajautetut logiikat ja lisääntyneet tietovirrat alkoivat muokata maailmaa.

Back-end koki merkittävän renessanssin vielä mobiiliapplikaatioiden ja big datan aikakautena. Natiivisovellukset ja näiden sessioiden hallinta edellyttivät dedikoitua palvelinta, jolloin back-end kykeni luomaan nahkansa uudelleen ja samalla säilyttämään asemansa merkityksellisenä.

Lopulta kehitys ajoi ohi. Business-logiikka rakennettiin järjestelmiin, jotka kykenivät suoraan REST/API pohjaiseen kommunikaatioon. Kommunikaation rooli siirtyi vahvemmin keskitettyjen integraatioalustojen, kuten FRENDSin päälle, jotka välittivät viestejä sisäverkon ja ulkomaailman välillä. Monoliittiset palvelut hajautettiin mikro- ja minipalveluiksi, jotka ovat löyhästi yhteydessä toisiinsa, mutta skaalautuvat rajattomasti serverless-arkkitehtuurin ansiosta. Ylläpidolliset toimenpiteet ja resurssit ulkoistettiin on-demand/as-a-service-mallien mukaisesti palveluntarjoajille, kuten Azure ja AWS.

Tämän surun keskellä on hyvä muistaa, että monelle vanhan koulukunnan kehittäjälle ja tuotetalon toiminnalle olet yhä tärkeä. Jäät elämään sille ikäpolvelle, joka odottaa omaa vuoroaan. Mutta meille muille tuo lohtua se, että todellisuudessa et karkaa pilven reunalle, vaan valot sammuvat oman kellarimme nurkasta.

 

Haluatko kuulla lisää back-endisi korvaamisesta?

Ota yhteyttä:

Sakari Castrén

p. 050 5410 262

sakari.castren@hiq.fi

Sakari Castrén

sakari.castren@hiq.fi
Service Manager, Integration Excellence

Haluatko meille töihin?

Olemme digitaalisen ajan käsityölaisiä ja suhtaudumme työhömme intohimolla. Meillä pääset toteuttamaan upeita projekteja Suomen suurimmille yrityksille sekä luomaan kokonaan uusia, markkinoita muuttavia palveluita. Töihin HiQ:lle? HiQ kasvaa ja etsimme aktiivisesti joukkoomme uusia osaajia!

Ota yhteyttä!