Search:

EKOLOGISIN JA 6 MUUTA IOS 13 UUTUUTTA

Ekologisin ja 6 muuta iOS 13 uutuutta

Mikä iOS 13 muutoksista todennäköisimmin kaataa vanhoja sovelluksia? Entä mikä eniten kilpailijoita jäljessä tullut ominaisuus julkaistaan?

Applen toisessa vuoden merkittävimmistä tapahtumista (WWDC) tuli paljon merkittäviä muutoksia, mutta entä ne mielenkiintoiset, mutta eivät niin merkittävät? Tässä katsaus niihin.

Jos haluat lukea merkittävimmistä muutoksista, lue edellinen osa täältä.

Eniten vanhojen sovelluksien kaatumisia aiheuttava: App location permissions, eli se uusi asetus, joka antaa mahdollisuuden sijaintiluvan antamiseksi ”aina” ja ”vain sovellusta käytettäessä” lisäksi myös ”vain kerran”. Tämä muutos tulee aiheuttamaan ongelmia merkittävälle määrälle sovelluksia. Toiset sovellukset tulevat päivityksen jälkeen kaatumaan, kun kolmannen arvon käsittelyyn ei ole kooditasolla varauduttu. Joillekin tämä tulee vaatimaan myös osittaista uudelleensuunnittelua, kun lupa käyttää sijaintia pitää perustella käyttäjälle joka kerta tapauskohtaisesti uudelleen.

Innovatiivisin: Löydä puhelimeni toimii, vaikka laite ei olisi yhteydessä verkkoon, haistelemalla sen Bluetooth-sormenjäljen muiden lähellä olevien iOS laitteiden toimesta. Tämä kuulostaa pelottavalta, mutta Apple lupaa, että kaikki liikenne on salattua, eikä sivullisten sijainnit tai identiteetit paljastu prosessissa.

Kilpailijoita jäljessä, mutta vihdoin täällä: Vuonna 2010 Androidille julkaistiin myöhemmin erittäin suosituksi noussut sovellus nimeltä SwiftKey. Sovellus saapui iOS:lle 2014. Heti perään syksyllä 2019 Apple tuo vastaavan ominaisuuden iOS:n vakiona nimellä Swipe to type. Androidilla ominaisuus on ollut vakiona mm. eri puhelinvalmistajien toimesta jo vuosikausia.

Sosiaalisin: Mukana oli iso joukko sosiaalisia, yhdessä muiden kanssa käytettäviä ominaisuuksia, kuten kaksien AirPodien yhdistäminen yhteen laitteeseen. Sosiaalisesti merkittävin mielestäni on kuitenkin mahdollisuus jakaa arvioitu saapumisaika Apple Mapsissa (Share ETA). Muutenkin Apple haastaa nyt voimakkaasti karttansa yllättäen viime kesänä ylihinnoitelleen Googlen ja saattaa olla jopa merkittävä vaihtoehto tämän päivityksen jälkeen. Luvassa on mm. Applen oma streetview-tyyppinen karttaominaisuus.

Tietoturvallisin: Jos ohitetaan jo useampaan kertaan mainittu Sign in with Apple, iOS esitteli turvallisuusominaisuuksia samalla mitalla kuin Android Q:kin. Yhtenä mielenkiintoisimmista, lupaus, että uusi helppokäyttö-ääniohjaus (Voice ControlI) prosessoidaan kokonaan pelkästään laitteessa.

Kehittäjiä eniten harmittava: iOS 13 tulee piilottamaan release notet niin syvälle AppStoren syövereihin, että kukaan ei törmää niihin edes sattumalta. Ei hätää, viestit ovat kuitenkin edelleen siellä niille, jotka niistä nauttivat.

Ympäristölle merkittävin: Mitä pienempiä esimerkiksi sovellukset ja niiden päivitykset ovat kooltaan, sitä vähemmän energiaa niiden lataaminen kuluttaa. iOS 13 varten sovellukset tullaan paketoimaan uudella tavalla, jonka Apple ilmoittaa pienentävän sovellusten kokoa noin 50 % ja päivitysten jopa 60 %. Skaalattaessa tämä kaikkiin iOS käyttäjiin ja laitteisiin maailmassa, on ympäristövaikutus selkeä. Tämän lisäksi uusi optimoitu akun lataustapa vähentää akun kulutusta oppimalla käyttäytymismalleja, hidastaen latausta loppuvaiheessa (80 % jälkeen) ja vähentäen sen kautta aikaa, kun puhelin on täyteen ladattuna.

Tässä lyhyt katsaus mielenkiintoisimpiin uutuuksiin, joita uusi iOS siis pursuaa. Jos organisaatiossasi on mobiilisovellus ja olet huolissasi sen yhteensopivuudesta iOS 13 kanssa, ota yhteyttä ja kartoitetaan tilanne.

Jos haluat lukea merkittävimmistä muutoksista, lue edellinen osa täältä.

Jos haluat nähdä muutkin uudet ominaisuudet, täydellinen lista muutoksista löytyy: https://www.apple.com/ios/ios-13-preview/features/

Jonas Pomoell

jonas.pomoell@hiq.fi
Jonas Pomoell, Business Director

Haluatko meille töihin?

Olemme digitaalisen ajan käsityölaisiä ja suhtaudumme työhömme intohimolla. Meillä pääset toteuttamaan upeita projekteja Suomen suurimmille yrityksille sekä luomaan kokonaan uusia, markkinoita muuttavia palveluita. Töihin HiQ:lle? HiQ kasvaa ja etsimme aktiivisesti joukkoomme uusia osaajia!

Ota yhteyttä!