Search:

FRENDS:IN YSTÄVÄT

FRENDS & Integraatiot -tapahtuma kokosi asiantuntijat yhteen

FRENDS:in ystävät

HiQ:n FRENDS-integraatioalustan ja integraatiopalveluiden asiakkaat sekä kumppanit kokoontuivat viime viikolla vuotuiseen käyttäjäpäivään. Tapahtuman parasta antia ovat asiakkaiden esitykset ja verkostoituminen. Tänä vuonna myös tapahtumapaikkana toiminut Allas Sea Pool sai myös kiitosta – pulahdus turkoosiin uima-altaaseen on mukava tapa päättää työpäivä.

Asiakasesityksistä tapahtumassa vastasivat Petrit – Petri Haverinen MTV:ltä ja Petri Luurila Silta Oy:stä

Integraatioiden Salatut Elämät

FRENDS -integraatioalusta yhdistää MTV:n järjestelmät

MTV:n Petri Haverinen oli tapahtumassa tiiminsä kanssa kertomassa, miten MTV:n lukuisat eri teknologioilla toteutetut järjestelmät saadaan yhdistettyä palvelemaan liiketoiminnan tarpeita. Petrin kertoma tarina haki hienosti yhtymäkohtia oman aikansa televisio-ohjelmista – kuinka ATK-osastolta lähdettiin liikkeelle kohti ketterää kehitystä. FRENDS valikoitui MTV:n integraatioalustaksi keväällä 2017 ja suunnitelmallinen työ kaikkien MTV:n järjestelmien välisten integraatioiden toteuttamiseksi FRENDS-integraatioalustalla on hyvässä vauhdissa. Petrin esittämä siivouslista onkin varsin vaikuttava:   

 • Korvattu 25 Integraatiota FRENDS:illä
 • Poistettu käytöstä 2 tietokantaa
 • Poistettu käytöstä 3 integraatiosovellusta
 • Poistettu käytöstä 2 vanhaa järjestelmää
 • Poistettu käytöstä 3 palvelinta

Maikkarin haasteena on ollut kova muutosvauhti, jolloin uusia järjestelmiä tuli lisää jatkuvalla syötöllä. Vanhoista järjestelmistä ei kuitenkaan päästy eroon, koska niitä tarvittiin integraatioiden takia. Nyt järjestelmäsuosta on päästy osittain jo eroon ja valmista tulee 3 viikon kehityssprinteissä, jotka etenevät liiketoiminnan tarpeiden mukaan.

Robotilla tai integraatiolla - FRENDS on korvaamaton apu

Sillan IT- ja digijohtaja Petri Luurila keskittyi omassa esityksessään pariin viimeiseen vuoteen. Silta toimittaa kuukausittain yli 100 000 palkkalaskelmaa asiakasyrityksiensä työntekijöille. Palkkatiedot ovat saataville kätevästi myös Simo -mobiilipalvelun kautta. Palkkatietojen lisäksi palveluun on koottu kattavasti myös lomatiedot ja verokortin tiedot ja hallinta. Simo arvioi verokortin tulorajan täyttymisen ennakoivasti ja ilmoittaa koska verokortin tuloraja on täyttymässä tai täyttynyt.

Jotta palkkatiedot saadaan ajantasaisesti ja virheettöminä asiakkaille, pitää tietovirtojen soljua saumattomasti eri tietojärjestelmien välillä. Tässä Silta on hyödyntänyt sekä ohjelmistorobotiikkaa että FRENDS -integraatioalustaa menestyksekkäästi. Esityksessään Petri muistutti, että automaatiomatkalla prosessien kehittäminen ei ole IT-hanke. Onnistumiseen tarvitaan yhtenäisiä prosesseja ja niiden dokumentointia. On myös varauduttava 3. osapuolen järjestelmien muutoksiin ja poikkeustilanteiden hallintaan. Ja koskaan ei voi liikaa korostamatta muutosjohtamista, jossa vanhasta poisoppiminen ja uusien toimintamallien jalkauttaminen vaati organisaatiolta panostamista viestintään.

RPA vs. integraatiot

Ohjelmistorobotiikasta puhutaan ja pöhistään paljon, integraatioista ei niinkään. Robotit saavat paljon media tilaa, koska aiheesta saadaan helposti otsikoita merkittävistä hyödyistä kustannussäästöineen, toisaalta maalattua uhkakuvia: ”viekö robotti sinunkin työpaikkasi?”. Integraatioihin liitetään puolestaan virheellisesti käsityksiä, että ne olisivat monimutkaisia, raskaita ja vaikeita operoida. Silta on omassa toiminnassaan ottanut rusinat RPA- ja integraatiopullasta ja Petri tiivisti siltalaisten positiiviset kokemukset näin:

 • Työvoiman tarve rutiinitehtävissä vähenee
 • Prosessien läpimenoaika nopeutuu
 • Asiakaspalvelu paranee, kun työntekijät voivat keskittyä asiakkaalle lisäarvoa tuottaviin palveluihin
 • Vältytään inhimillisiltä virheiltä - LAATU paranee
 • Asiakastyytyväisyys paranee tasalaatuisen ja nopean palvelun ansiosta
 • Työtyytyväisyys kasvaa, kun työntekijät voivat keskittyä rutiinitöitä mielekkäämpiin tehtäviin
 • Ohjelmistorobotti ja FRENDS työskentelevät 24/7

Sillan kokemusten mukaan ohjelmistorobotiikka ja FRENS täydentävät toisiaan.

Back to Basics

HiQ:n Minttu Mustonen ja Elina Pasanen ottivat lavan haltuun ”Back to Basics” -esityksessä. Ihan BASIC-ohjelmointikieleen asti ei esityksessä sentään päädytty, vaikka mukana olikin historian havinaa ajasta, jolloin polttoaineiden jakelussa kylmäasemat rantautuivat Suomeen.

Minttu ja Elina kertoivat lukuisin esimerkein, miten integraatiot helpottavat ja järkevöittävät organisaatioiden toimintaa. Kun manuaalisia työvaiheita poistuu, prosessi nopeutuu ja inhimillisten virheiden määrä vähenee. Työn tehostaminen ei tarkoita työntekijöiden vähentämistä, vaan mielenkiintoisimmille ja haastavimmille kehitystehtävälle jää enemmän aikaa.

Yhtenä asiakasesimerkkinä oli meille läheinen IT-yritys, jonka HR-manuaaliset prosessit olivat vielä pitkälti henkilöriippuvaisia. Lisäksi haasteena oli, että dataa vastaanotettiin eri sidosryhmiltä ties missä formaatissa. Kirjekyyhkyt eivät sentään tuoneet viestejä, mutta erilaisia PDF-liitteitä oli sitäkin enemmän. Kun asiaa tutkittiin hieman syvemmin ja pontevammin, saatiin näiltäkin toimijoilta tiedot nykyaikaiseen IT-aikaan sopivassa formaatissa. Tälläkin tarinalla oli onnellinen loppu, suutarin lapsi sai kengät ja IT-yritys HR-integraatiot.

FRENDS – mitä odottaa nurkan takana?

HiQ:n Asmo Urpilainen kertoi tapahtuman viimeisessä esityksessä FRENDS -integraatioalustan roadmapista ja uusista ominaisuuksista. FRENDS:in pilvestä tarjottavan iPaaS -palvelun käyttäjistä suurin osa on edelleen suomalaisia, mutta kansainvälistyminen näkyy käyttäjätiedoissa. Länsinaapurimme hengittää jo niskaan.

FRENDS 5.0

Seuraavaksi integraatioalustasta julkaistaan versio FRENDS 5.0. Uusien ominaisuuksien lisäksi uudistuvat FRENDS:in brändi ja ohjelmiston käyttöliittymä. Erityisenä huomiona on, että monissa uusissa toiminnallisuuksissa hyödynnetään Microsoft Azuren ominaisuuksia. Näistä Asmo lupasi kertoa lisää syksymmällä.

 

Leila Heijola

leila.heijola@hiq.fi
Leila Heijola on markkinoinnin ja viestinnän monitoimiosaaja, jonka sydän sykkii IT:lle.

Haluatko meille töihin?

Olemme digitaalisen ajan käsityölaisiä ja suhtaudumme työhömme intohimolla. Meillä pääset toteuttamaan upeita projekteja Suomen suurimmille yrityksille sekä luomaan kokonaan uusia, markkinoita muuttavia palveluita. Töihin HiQ:lle? HiQ kasvaa ja etsimme aktiivisesti joukkoomme uusia osaajia!

Ota yhteyttä!