Search:

JOS HUOLENASI ON HUAWEI, VOIT RAUHOITTUA

Jos huolenasi on Huawei, voit rauhoittua

Mobiilipalvelusi toiminta jatkuu Huawein Google-rajoituksista riippumatta

USA:n maanantaina Huaweille asettamat kaupparajoitukset ovat olleet otsikoissa. Rajoitusten osana Googlen palveluiden tarjonta Huaweille on keskeytetty ja tilanteesta on maalailtu erilaisia uhkakuvia Suomenkin lehdistössä. Huawein puhelimet, mukaan lukien Honor-tuotemerkki, ovat Suomen suositumpien puhelinmallien joukossa. Maailmassa valmistajan markkinaosuus on nykyään suurempi kuin Applen.

Mitään syytä hätiköintiin ei kuitenkaan ole. Sen lisäksi, että Google on ilmoittanut nykyisten laitteiden tuen jatkumisesta, tiistaina USA ilmoitti, että rajoituksiin tulee 3 kk siirtymäaika. Tämä tarkoittaa, että Huawein tuki Googlen puolesta päättyy aikaisintaan elokuun puolivälissä, tarkalleen ottaen 19.8. Tämä tuskin on sattumalta suunnilleen myös seuraavan Android-version, Android Q:n, oletettu julkaisuaika. Sitä paitsi, nyt ei muutenkaan ole juuri mitään, mitä asialle voisi tehdä.

Mikäli rajoitukset tulevat voimaan, on niiden vaikutus ohjelmistojen kehittäjälle ja palveluntarjoajille merkittävä, etenkin Huawein markkinaosuuden huomioon ottaen. Tällöin uusissa Huawein laitteissa tulee mitä todennäköisimmin olemaan Android-käyttöjärjestelmä, mutta ei sitä Googlen lisensoimaa versiota mihin olemme tottuneet, vaan valmistajan itse muokkaama avoimen lähdekoodin Android-käyttöjärjestelmä (AOSP). Tämä tarkoittaa, että käytettävissä ei ole Googlen palveluita, kuten Maps, mutta erityisesti että käytettävissä ei ole useimpien sovellusten käyttämää ns. Google Services -pakettia. Tällöin Android-sovellukset toimivat laitteessa samaan tapaan kuin Jollan kehittämässä Sailfish-käyttöjärjestelmässä. Myös sovellusten jakelu tulee muuttumaan, sillä käytössä ei myöskään ole Googlen Play Storea. Kaikki tämä on kuitenkin arvailua.

Toiset povaavat tämän olevan lähtölaukaus mobiilikäyttöjärjestelmien murrokselle. Applen iOS-käyttöjärjestelmän heikentyessä ja samalla Googlen Androidin on jo vuosia vallatessa alaa, on markkinassa varmasti tilaa muutokselle. Mobiilimarkkinan monopolisoituminen pelkkään Googlen Androidiin kilpailun puuttuessa hidastaisi kehitystä tai mahdollisesti jopa veisi sitä taaksepäin. Mikäli tämä on lähtölaukaus, sen toteaminen on kuitenkin mahdollista vasta pitkän ajan kuluttua. Lyhyellä aikavälillä saattaa hyvinkin kuitenkin käydä niin, että rajoitukset Huaweille raukeavat ennen määräaikaa. 

Jonas Pomoell

jonas.pomoell@hiq.fi
Jonas Pomoell, Business Director

Haluatko meille töihin?

Olemme digitaalisen ajan käsityölaisiä ja suhtaudumme työhömme intohimolla. Meillä pääset toteuttamaan upeita projekteja Suomen suurimmille yrityksille sekä luomaan kokonaan uusia, markkinoita muuttavia palveluita. Töihin HiQ:lle? HiQ kasvaa ja etsimme aktiivisesti joukkoomme uusia osaajia!

Ota yhteyttä!