Search:

KUSTOMOINNIT OFFICE 365 -PALVELUISSA

HiQ:n Office 365 -webinaarit

Kustomoinnit Office 365 -palveluissa

Maaliskuun webinaarissa selvitettiin, milloin kustomointi kannattaa toteuttaa sekä millaisia kustomointeja Office 356:een ylipäänsä on mahdollista rakentaa. HiQ:n asiantuntijoina toimivat Nora Lindahl, Janne Holm ja Aki Stenman.

Office 365:n kustomoinnin pääperiaatteet

Kustomointien rakentaminen Office 365:n kaltaiselle jatkuvasti kehittyvälle alustalle vaatii harkintaa. Pääperiaate on, että käytetään Microsoftin tuettuja metodeja. Kikkailuihin ei kannata turvautua, koska niiden tuoma hyöty saattaa jäädä lyhytaikaiseksi.

Kun kustomointeja suunnitellaan, täytyy ensin selvittää tuotteen roadmap, eli onko Microsoftilta tulossa toiminnallisuutta, joka vastaa kyseiseen tarpeeseen. Ylipäänsä on hyvä tiedostaa, että kustomoinnit mahdollisesti korvautuvat oletustoiminnoilla tulevaisuudessa.

Jos kustomoinnit päätetään toteuttaa, ne pitää testata ja validoida, jotta niiden sopivuus käyttötarkoitukseen saadaan varmistettua.

Ulkoasun kustomointi Office 365:ssä

Kehittäjän kannalta isoin ongelma on, että ulkoasun kustomointiin ei vieläkään ole hyviä työkaluja. Ulkoasun, fonttien ja sivupohjien muokkaaminen on epävarmempaa, eikä sitä välttämättä kannata itse tehdä lainkaan. Suosittelemme käyttämään oletustoiminnallisuuksia.

Perustoimintojen laajentamiseen voi hyödyntää monipuolisia Site Design -, Flow- ja Graph Api -pohjaisia ratkaisuja. Nämä helpottavat yhtenäisin käytännöin palveluiden elinkaarenhallintaa ja ylläpitoa.

Intran siirrossa modernille pohjalle pitää ensin selvittää, mitä halutaan siirtää ja miten se sovitetaan moderniin pohjaan. Käytännössä toteutetaan sisällön migraatio, toiminnallisuuksia korvataan tyypillisesti moderneilla perustoiminnallisuuksilla.

SharePoint Frameworkin uusin versio tuo paljon parannuksia

SharePoint Framework mahdollistaa toiminnallisuuksien kustomoinnin. Bugeihin turhautuneille on luvassa helpotusta, sillä versio 1.8. julkaistiin maaliskuussa, ja se toi merkittäviä parannuksia. Nyt voidaan tehdä esimerkiksi sovellussivuja ihan koko sivujen levyisinä, tuoda Teamsin tabeja SharePointin puolelle tai tehdä Teamsiin omia tabeja. Uusia versioita ja ominaisuuksia tulee jatkuvasti.

 Sovelluskehitykseen Office UI Fabric

Viimeisen kahden vuoden aikana Microsoft on tuonut markkinoilla ratkaisuja, joilla voi tehdä nopeaa sovelluskehitystä. Suositeltavin niistä on Office UI Fabric -käyttöliittymäkombopaketti. Siitä voidaan luoda pudotusvalikot, paneelit, listat jne. Niistä saadaan jopa täysin ulkonäöltään yhteneväisiä Office 365:n kanssa.

Esimerkkikäyttökohteita:

  • Kustomoidut lomakkeet - uusi tehtävä, idea, käyttäjätietojen päivitys
  • Datan visualisointi ja hallinta - listadatan ulkoasua muokkaamalla tai täysin kustomoituna

HiQ:n kustomoinneissa ei väännetä SharePointia solmuun

HiQ on toteuttanut lukuisia kustomointeja sekä klassisella että modernilla puolella. Ne pohjautuvat parhaisiin käytäntöihin ja tuettuihin metodeihin.

Esimerkkejä:

  • Elevate modern search web part. Newsletterin sisältöihin tehtiin haku- ja filtteröintiominaisuudet. Voidaan määritellä myös esim. etusivulle, millaisia uutisia halutaan.
  • Document center. Kaikki dokumentit haettavissa yhdestä paikasta, josta ne voi suodattaa.
  • Advanced search -hakulaatikko voidaan luoda minne vain. Sieltä pääsee suoraan klassiseen hakukeskukseen.
  • Idea mill. Ideoiden keruupaikka kommentointeineen

Webinaarin demossa käytiin läpi profiilitietojen hyödyntäminen tiedon kohdistukseen. Ongelmana yleensä on, että oman profiilin muokkaaminen on vaikean polun takana ja käyttöliittymät ovat erilaisia. Asian voi tehdä myös yksinkertaisesti: etusivulla voi olla painike ”muokkaa profiilia” ja tästä pystyy helposti täydentämään omat tiedot.

HiQ:lla kustomointeja on käytetty monelle asiakkaalle lisäksi kollaboraatiopalveluihin ja elinkaarenhallintaan.

Vinkki! Tutustu Microsoftin development-blogiin tai Youtubessa communityn sisältöön, jos haluat pysyä kärryillä. LINKKI: https://developer.microsoft.com/en-us/sharepoint/blogs/

Ilmoittaudu seuraavaan Elevate Office 365 -webinaariin!

 

Ilmoittaudu kevään Office 365-webiaareihin! 

 

 

 

Kirsi Karhula

kirsi.karhula@hiq.fi
Projektipäällikkö

Haluatko meille töihin?

Olemme digitaalisen ajan käsityölaisiä ja suhtaudumme työhömme intohimolla. Meillä pääset toteuttamaan upeita projekteja Suomen suurimmille yrityksille sekä luomaan kokonaan uusia, markkinoita muuttavia palveluita. Töihin HiQ:lle? HiQ kasvaa ja etsimme aktiivisesti joukkoomme uusia osaajia!

Ota yhteyttä!