Search:

KUUSI NÄKÖKULMAA IOS 13 UUTUUKSIIN

Kuusi näkökulmaa iOS 13 uutuuksiin

Uudet ominaisuudet tällä viikolla WWDC:ssä esitellyssä iOS 13:ssa on Applen vahva avaus uusilla alueilla Facebookin ja Googlen kilpailijaksi.

Applen toinen vuoden merkittävimmistä tapahtumista, Worldwide Developer Conference (WWDC), käytiin tällä viikolla. Vaikka itse en valitettavasti päässyt paikalle, listasin mielenkiintoisia uudistuksia syksyllä 2019 julkaistavasta iOS 13:sta. Tässä ensimmäiset kuusi perinteisempää näkökulmaa uudistuksiin.

Tärkein: Sign In with Apple, epäilemättä Applen avaus käyttäjän todennuspalveluissa on voimakas ja merkittävä. Se siis lupaa yhden klikin kirjautumisen mihin tahansa sovellukseen millä tahansa alustalla, käyttäen Apple ID:tä sekä Face ID tai Touch ID -vahvistusta. Paitsi, että se tekee Applen tapaan käyttäjälle jostain arkisesta asiasta ylivoimaisen yksinkertaista, se tekee sen (ainakin näennäisesti) tietoturvallisesti ja toisaalta liiketoimintaa tukien konversioprosentin kasvun muodossa. Prosessitasolla Sign In with Apple ei ole vaihtoehto pelkästään Googlelle vaan on yhtä lailla harppaus Facebookin ja esim. Twitterin alueelle.

Liiketoiminnallisesti merkittävin: Kivijalkakauppiaille Business Chat saattaa tuoda uusia mahdollisuuksia etenkin, jos merkittävä osuus asiakaskohtaamisista tapahtuu puhelimessa. Tällöin iOS voi hyödyntää siirtämällä puhelun jonotuksen sijaan chat palveluun. Toisaalta, jos liiketoimintana on tarjota digitaalisia palveluita, Sign In with Apple kannattaa ottaa huomioon kehityksessä jo ennen uuden käyttöjärjestelmäversion julkaisua. Rohkeammille uusi AR appi ilman 3D-osaamisvaatimusta, Reality Composer, voi tarjota uutta näkökulmaa. Myös Suomen sovellusmarkkinassa mielestäni täysin alihyödynnetty, Siri Shortcuts, saa lisää ilmaisuvoimaa.

Suurin muutos: Uudelleensuunniteltu äänenvoimakkuusindikaattori. Kyllä, oikeasti. Jo vuosia aina, kun olet iPhonella nostanut tai laskenut äänenvoimakkuutta iso neliö on peittänyt merkittävän osan näyttöä sen keskeltä. Tulevaisuudessa äänenvoimakkuus esitetään hienovaraisella palkilla oikeassa reunassa tai yläreunassa, käytettäessä laitetta vaakatasossa.

Odotetuin: Jos Twitteriin on yhtään luottamista, odotetuin uutuus oli ehdottomasti Dark Mode. Samalla se tulee olemaa yksi suurimmista suunnittelijoiden päänsäryistä sitten iPhone X:n notchin. Dark Mode on erityisesti suunniteltu ympäristöihin, missä on vähän valoa, eli iltaisin sohvalla ja sängyssä. Suomessa nämä olosuhteet vallitsevat yleisesti lokakuun ja maaliskuun välillä.

Turhin: Muistutusten (Reminders) uudelleensuunnittelu on vielä jokseenkin ymmärrettävää. Samaa ei voi kuitenkaan sanoa muistiinpanoista (Notes), jonka jokainen aiheesta kiinnostunut on korvannut 3. osapuolen sovelluksella ensitöikseen jo vuosia sitten. Melko lähelle turhissa päivityksissä pääsee mahdollisuus lisätä suhteen laatu kontaktin tietoihin (New relationship labels) – sille voi kuitenkin kuvitella jonkinlaisen sovelluksen tai helppokäyttötoiminnon.

Oudoin: Tämä muutos on varmaankin merkittävä kumarrus kohti eSportsia, mutta sen vakavasti otettavaa sovellustapaa on suuressa massassa vaikea kuvitella: iOS 13 mahdollistaa PS4- tai Xbox One S -ohjaimen yhdistämisen laitteeseen. Tai ehkä syksyllä lyömättömimmät Fortnite-pelaajat löytyvätkin ”touch”-laitteilta?

Yleisesti iOS 13 vahvistaa Applen asemaa erityisesti ekosysteemissään. Jokainen, joka on koskaan kokeillut esimerkiksi ApplePayta, ymmärtää miten merkittävä Sign In with Apple tulee olemaan. Kokonaisuutta kehitetään edelleen käyttäjälähtöisesti ja määrätietoisesti, päinvastoin kuin mikä on ensituntuma Android Q:sta.

Jos haluat tutustua kaikkiin ominaisuuksiin, täydellinen lista muutoksista löytyy:https://www.apple.com/ios/ios-13-preview/features/

Mikäli sinua kiinnostaa lukea siitä, mikä iOS 13 muutoksista todennäköisimmin kaataa vanhoja sovelluksia tai mikä eniten kilpailijoita jäljessä tullut ominaisuus julkaistaan? Löydät ne Jonas Pomoellin blogista: "Ekologisin ja 6 muuta iOS 13 uutuutta"

 

Jonas Pomoell

jonas.pomoell@hiq.fi
Jonas Pomoell, Business Director

Haluatko meille töihin?

Olemme digitaalisen ajan käsityölaisiä ja suhtaudumme työhömme intohimolla. Meillä pääset toteuttamaan upeita projekteja Suomen suurimmille yrityksille sekä luomaan kokonaan uusia, markkinoita muuttavia palveluita. Töihin HiQ:lle? HiQ kasvaa ja etsimme aktiivisesti joukkoomme uusia osaajia!

Ota yhteyttä!