Search:

MICROSOFT MVP VADIM GREMYACHEV NAURAA KUMMELIN SÄÄMIESVITSEILLE

Kategoria:

Microsoft MVP Vadim Gremyachev nauraa Kummelin säämiesvitseille

HiQ:lla työskentelevä Vadim Greamyachev on ollut Microsoftin Most Valuable Professional (MVP) jo kolmen vuoden ajan. Moskovalainen meteorologi päätyi Suomeen monen mutkan kautta.

"Käytin ensimmäistä kertaa tietokonetta teini-ikäisenä 1990-luvun alussa. Asuin vielä kotipaikkakunnallani Podolskissa ja kone oli muistaakseni neuvostoliittolainen Electronika BK. Muutamia vuosia myöhemmin pääsin Moskovan valtionyliopistoon opiskelemaan meteorologiaa ja ilmastotieteitä. Pääsykokeet olivat vaikeat. Tunsin itseni maalaispojaksi kaikkien lahjakkaiden nuorten joukossa, joita haki valtionyliopistoon ympäri entistä Neuvostoliittoa. Mutta pääsin sisään! Yliopistossa osallistuin ensimmäiselle ohjelmointikurssille. Opettelin Fortran- ja C-ohjelmointikieliä ja kiinnostuin koodaamisesta. Silloin en vielä tiennyt, että siitä tulisi ammattini.

Valmistuttuani vuonna 2001 sain työpaikan nuorempana tutkijana Venäjän ilmatieteenlaitokselta. Koodasin numeerisia malleja sääennusteisiin. Ympärilläni oli huippulahjakkaita tieteentekijöitä, mutta itse en pitänyt itseäni tiedemiehenä. Ilmatieteenlaitoksella työskenteli myös vanhempi nainen, joka näki lävitseni, kun pähkäilin uravalintoja. “Älä jää tänne jumiin vaan hae rohkeasti eteenpäin”, hän tokaisi kerran minulle. Rohkaistuin. Vuonna 2004 hain ja pääsin senior developeriksi venäläiseen yritykseen, joka kehitti sähköisen kaupankäynnin ohjelmistoja. Olen monta kertaa mielessäni kiittänyt tätä kollegaani. Ilman häntä urani olisi näyttänyt aivan toiselta.

Tästä alkoi Microsoft-opiskeluni. Minut oli palkattu senior-tasolle, mutta kaikki oli uutta, sillä olin ensimmäistä kertaa yrityksessä töissä. Olin nuori ja nälkäinen, halusin kasvaa ja oppia uutta. Suoritin Microsoft Certified Professional -kokeen. Vähän myöhemmin pääsin seuraavalle tasolle, kun minusta tuli Microsoft Certified Solution Developer. Sain hyvän maineen. Kun tuote oli valmis, työstäni tuli tukitoiminto ja aloin kyllästyä. En erityisemmin pidä rutiineista, vaan haluan olla luomassa uutta.

Seuraavaksi siirryin teletoimialalle ja jenkkiyritykseen, jonne tein töitä etänä Moskovasta. Ensimmäinen viikkopalaveri oli aikamoinen järkytys, koska ihmiset puhuivat niin hyvää englantia. Mutta opin englantia koko ajan lisää ja itsevarmuuteni kasvoi. Sen jälkeen työskentelin muutamassa eri konsulttiyrityksessä ja tein töitä todella lahjakkaiden ihmisten kanssa mm. eläkevakuutus- ja pankkialalla. Opin paljon esimerkiksi tietoturvasta, ja koko ajan osaamiseni Microsoftista karttui.

2009 päätin keskittyä Microsoftin teknologioihin. eCommerce-, CMS- ja WCM-alustoille oli paljon kysyntää, ja erityisesti uudesta .Net-alustasta tuli suosittu. Pääsin töihin venäläiselle MTS-teleoperaattorille, jossa tekemämme projektit vaikuttivat suoraan 15 000 ihmisen elämään. Se oli hienoa, ja uusi kokemus minulle. Urani jatkui vielä toiseen venäläisyritykseen, mutta huomasin kaipaavani kansainvälistä meininkiä. Venäläisissä yrityksissä on niin paljon sääntöjä.

Vuonna 2012 sain työn suomalaiselta it-alihankkijalta. Hyppäsin Moskovassa junaan ja pian olin Suomessa työskentelemässä Microsoft Azuren parissa. Se oli juuri lanseerattu. Vaimoni Katja muutti perässäni kuukautta myöhemmin. Suomi tuntui monin tavoin fantastiselta. Arki oli leppoisampaa kuin kotona. Työn sisältö oli samantyyppistä, mutta ihmiset olivat hyvin itseohjautuvia. Välillä tuntui kuin olisi ollut lomalla. Myöhemmin siirryin Sanomalle intranet-projektiin. Pääsin kouluttamaan ihmisiä ja sain hyvät referenssit.

Vuonna 2016 Kari Kellokoski palkkasi minut HiQ:lle. Osasin Microsoft stackin kuin omat taskuni ja halusin laajentaa taitojani yhtiössä, joka tarjoaa laaja-alaisia palveluja. Ajattelin, että kenties olisi aika jakaa osaamistani, joten aloin tehdä Microsoftiin liittyviä open source -projekteja. Osa sisällöistä keräsi suosiota. Osallistuin kuuluisan Stack Overflow Q&A -sivuston tekemiseen. Autoin muita kehittäjiä. Olen kerännyt yhteisössä mainetta, sillä vastaukseni ovat saaneet paljon pisteitä yhteisön jäseniltä. Minut pyydettiin myös Office 365 -aiheisen kirjan tekniseksi editoriksi.

HiQ on hieno yritys. Ei ainoastaan kaltaiselleni kehäketulle vaan myös nuorille tekijöille, sillä täällä käytetään kiinnostavia teknologioita. Olen nauttinut töistäni, sillä projektit ovat olleet kiinnostavia ja haasteellisia. Myös yrityskulttuuri on mahtava. Esimieheni Kari pyysi minut mukaan futisjoukkueeseen, ja on ollut koko ajan tosi hyvänä tukena. Myös tiimikaverini Silja Häikiö ja Ari Taiminen ansaitsevat erityiskiitoksen, samoin Pasi Bergman, joka on auttanut minua paljon.

Microsoftilla on huippuluokan teknologiaa ja tuotteita sekä loistava kehitysyhteisö. Arvostan kovasti Most Valuable Professional -titteliä. Uskon, että sen taustalla on muiden auttaminen. Seuraavaksi aion opetella uusia teknologioita. Haluan päästä asiakasrajapintaan ja ratkoa isompia ongelmia. Ainoa heikkouteni on suomen kielen taidon puute. Osaan kahdeksaa eri ohjelmointikieltä. Ehkä nyt olisi aika oppia suomen kieli.

Olemme kotiutuneet Suomeen mainiosti. 10-vuotias tyttäreni Daria puhuu suomea melkeinpä pelottavan hyvin. Ajattelen, että olen päässyt pitkälle meteorologian laitokselta. Vaikka minusta ei tullutkaan meteorologia ja suomen kieli tuntuu vaikealta, Kummelin säämiessketsit naurattavat silti."

 

Leila Heijola

leila.heijola@hiq.fi
Leila Heijola on markkinoinnin ja viestinnän monitoimiosaaja, jonka sydän sykkii IT:lle.

Haluatko meille töihin?

Olemme digitaalisen ajan käsityölaisiä ja suhtaudumme työhömme intohimolla. Meillä pääset toteuttamaan upeita projekteja Suomen suurimmille yrityksille sekä luomaan kokonaan uusia, markkinoita muuttavia palveluita. Töihin HiQ:lle? HiQ kasvaa ja etsimme aktiivisesti joukkoomme uusia osaajia!

Ota yhteyttä!