Search:

MITEN API-EKONOMIA MUUTTAA ARKEAMME?

Miten API-ekonomia muuttaa arkeamme?

Sunnuntai-iltapäivä kaupungilla. Menisikö leffassa mitään kivaa? Kaivat kännykän taskusta, käyt läpi elokuvateattereiden sivut ja kun löydät mieleisen, alat selvittämään, missä teattereissa leffa menee ja löytyykö haluamaasi näytökseen vielä vapaita paikkoja. Näinhän se nykyään menee. Mutta jo lähitulevaisuudessa tilanne muuttuu. Silloin kysyt älylaitteeltasi, olisiko elokuvissa esimerkiksi hyvää action-leffaa tarjolla. Laite kertoo tarjonnan saman tien, varaa paikan ja opastaa sinut oikeaan teatteriin. Helppoa.

Mutta mistä laitteesi saa tiedon, että Avengers 25 menee kahden korttelin päässä sijaitsevassa leffateatterissa puolen tunnin päästä ja että takarivissä on vielä vapaata? Vastaus löytyy API-ekonomiasta.

API-ekonomia kohentaa kannattavuutta

API-ekonomia tarkoittaa liiketoimintastrategiaa, jossa ohjelmointirajapintojen (Application Programming Interface eli API) käyttö voi vaikuttaa positiivisesti yrityksen kannattavuuteen. Rajapinta avaa osan yrityksen liiketoimintaprosesseista tai datasta kolmansien osapuolten käyttöön.

Nykyään lähes kaikilla yrityksillä on asiakkaille tarjottavia applikaatioita, joilla tuotetaan palveluita tai muunlaista lisäarvoa - esimerkiksi kerrotaan, mitä elokuvia on tarjolla. Toisin kuin it-vetoiset backend-ratkaisut, nämä asiakasta lähellä olevat frontend-palvelut ovat hyvin liiketoimintavetoisia. Mitä helpompaa tällaisten applikaatioiden kehittäminen on, sitä paremmin yrityksen IT voi tuottaa arvoa yritykselle. 

Kolmannet osapuolet kytkeytyvät osaksi liiketoimintaa

FRENDS on yrityksille suunnattu pilvipalvelu, joka auttaa asiakkaita integraatiohaasteissa. FRENDS muodostaa API-kerroksen, eli sen avulla backend-järjestelmät yhdistetään frontendiin. Siirrettävää tietoa muokataan prosessiautomaation avulla ja taustajärjestelmien tietoa tarjotaan yhteistyökumppaneille. Näin luodaan paitsi kustannussäästöjä, myös mahdollisuuksia uuden liiketoiminnan löytämiseen ja kehittämiseen olemassa olevaa tietoa jalostamalla. Se tuo kustannustehoa IT-palveluille ja mahdollistaa uutta bisnestä nopeasti ja ketterästi.

FRENDS_API_030119

API-ekonomia tai API-talous sulauttaa it:n ja bisneksen rajoja ja rakentaa uudenlaisia arvoketjuja. Silloin mikä tahansa kolmas osapuoli voi tulla arvoketjuun mukaan. Käytännössä yritys siis tarjoaa kolmannelle osapuolelle valmiiksi ne tavat, joilla ne voivat helposti kytkeytyä osaksi liiketoimintaa.

Leffaan vai ei?

Miten siis älylaitteesi pystyy opastamaan sinut oikeaan teatteriin ja varaamaan liput? Puhelin etsii hakukoneen avulla lähellä sijaitsevien elokuvateattereiden julkisia API-katalogeja (API repository). Se tutkii, onko olemassa APIa, joka tarjoaa listausta tämän päivän leffoista. Löydettyään palveluita, kutsuu se niitä annetuilla hakuehdoilla ja kertoo sinulle suositukset. Lopulta se hoitaa halamasi toiminnot, kuten varauksen, ja näyttää missä teatteri on. Kun asia selviää kymmenissä sekunneissa, päätös on selvä: Avengers 25 on nähtävä!

FRENDSin avulla APIen rakentaminen on helppoa ja nopeaa.

Kiinnostuitko?

VARAA DEMO! 

 

Asmo Urpilainen

asmo.urpilainen@hiq.fi
Director of FRENDS Product Development

Haluatko meille töihin?

Olemme digitaalisen ajan käsityölaisiä ja suhtaudumme työhömme intohimolla. Meillä pääset toteuttamaan upeita projekteja Suomen suurimmille yrityksille sekä luomaan kokonaan uusia, markkinoita muuttavia palveluita. Töihin HiQ:lle? HiQ kasvaa ja etsimme aktiivisesti joukkoomme uusia osaajia!

Ota yhteyttä!