Search:

RPA DONE RIGHT

Ajatteletko ohjelmistorobotiikan oikein? 

RPA Done Right - ajatteletko ohjelmistorobotiikan oikein?

RPA eli ohjelmistorobotiikka on ollut viime vuosien trendisana it-myynnissä. Hypen varjolla yrityksille on myyty ohjelmistorobotiikkaa käyttötapauksiin, joihin muut ratkaisut sopisivat paremmin 

Hype RPA:n eli ohjelmistorobotiikan ympärillä on ampunut yli. Asiakkaiden tulisi suhtautua siihen kriittisemmin. 

Tämä saattaa tuntua omituiselta näkemykseltä tullakseen yrityksestä, joka myy ohjelmistorobotiikkaa osana tarjoamaansa. HiQ on Pohjoismaiden vanhin ja kokenein integraatiotalo, jossa ensimmäiset integraatiot tehtiin jo kolmekymmentä vuotta sitten IBM OS/2:n päälle toteutetulla FRENDS-integraatioalustan ensimmäisellä versiolla. Jo tuolloin työskentelimme prosessien orkestroinnin ja workflow-automaation eli liiketoimintaprosessien kokonaisautomaation ympärillä. Idea oli jo 80-luvulla siirtää ihmisiä rutiinien suorittamisesta tuottavampiin tehtäviin. Tämä tavoite ei ole vuosien kuluessa muuttunut mihinkään. 

Prosessien automatisointia on siis tehty jo iät ja ajat ennen kuin RPA (Robotic Process Automation) keksittiin. Ohjelmistorobotiikassa automaatio perustuu yleensä ihmisten toiminnan simulointiin esimerkiksi nauhoittamalla tietojen syöttöä käyttöliittymän kautta. Ihmisten toiminnan simulointi on helppoa, mutta se on monissa tapauksissa väärä lähestymistapa 

Miten sitten pitäisi toimia? 

Kun ohjelmistorobotiikka toteutetaan oikein, käytetään integraatioalustan prosessimoottoria ja ihmisen toiminnan simuloimista - esim. RPA-työkalun nauhoitustayhdessä. 

RPA Done Right tarkoittaa, että käytetään oikeita välineitä integraatioon, orkestrointiin ja workflow-automaatioon. Silloin käytetään järjestelmien rajapintoja aina, kun se on mahdollista. Nauhoitusta käytetään silloin, kun tämä ei onnistu. Esimerkkejä tällaisista tapauksista on puuttuvat tai ikivanhat ja tehottomat rajapinnat tai käyttöliittymään upotettu logiikka 

Miksi rajapintoja pitäisi käyttää simuloinnin sijaan? 

 

  • Nopeus Simulointi ja nauhoittaminen on hidasta, koodin käyttäminen monta kertaa nopeampaa.

 

  • Vikasietoinen integraatio Moni on varmasti nähnyt koneissa lappujarobotti töissä, älä koske”. Nauhoituksissa prosessi katkeaa ja työt pysähtyvät, jos joku kesken ajon koskee vahingossa hiireen tai koneeseen tulee päivitys. Nykyisin yleisissä SaaS-palveluissa käyttöliittymät voivat muuttua yllättäen, kun palveluissa otetaan käyttöön uutta toiminnallisuutta. Käyttöliittymän muutokset sekoittavat robotin ajon. Rikkoontumisen ongelmaa korostaa syyn löytämisen työläys.

 

  • MonikäyttöisyysLähdeaineiston muodolla ei ole juurikaan väliä integraatioissa. Jopa Excel-taulukoita voidaan syöttää järjestelmiin sanomamuunnosten ja rajapintakutsujen avulla.

  • Monitoroitavuus Prosessi-integraatioalustalla tehdyt ratkaisut tarjoavat visuaalisen näkymän jokaiseen prosessin suorituskertaan ja sen ajonaikaiseen sisältöön. Nauhoituksin tehdyt robotisaatiot ovat tähän verrattuna kuin mustia laatikoita, joista putkahtaa ulos vain lopputulos – joka voi olla haluttu tai väärä.
HiQ:n integraatiofilosofia tiivistyy FRENDS-integraatioalustaamme, joka on ohjelmistorobotiikkaa parhaimmillaan. Asiakas voi saada parhaat puolet molemmista maailmoista. Jos orkestrointi ja workflow-osuus on rakennettu  FRENDS:in päälle, voi käyttöliittymänauhoituksia ajaa osana isompaa integraatioprosessia. Tällöin nauhoituksen ajoon riittää suoritusrobotti, eikä organisaation tarvitse hankkia esimerkiksi orkestrointimoduulia robottitoimittajalta. FRENDS:llä voi esimerkiksi ajaa UiPathin tai Blueprismin robotteja osana kokonaisintegraatiota. 

HiQ tarjoaa kokonaisvaltaista prosessiautomaatiota, johon on sisällytetty robotiikka osaksi integraatioita ja API:en hallintaa. 

Antti Toivanen

antti.toivanen@hiq.fi
Kirjoittaja on HiQ:n integraatiotoiminnoista vastaava vetäjä 22 vuoden integraatiokokemuksella ja lupsakalla luonteella.

Haluatko meille töihin?

Olemme digitaalisen ajan käsityölaisiä ja suhtaudumme työhömme intohimolla. Meillä pääset toteuttamaan upeita projekteja Suomen suurimmille yrityksille sekä luomaan kokonaan uusia, markkinoita muuttavia palveluita. Töihin HiQ:lle? HiQ kasvaa ja etsimme aktiivisesti joukkoomme uusia osaajia!

Ota yhteyttä!