Search:

UUTTA ANDROID Q BETASTA

Uutta Android Q betasta

Viime viikkojen aikana Google julkaisi Android Q betan ensimmäisille laitteille. Odotettu kuluttajajulkaisu on totutusti elokuussa, juuri ennen uuden iOS-version julkaisua.

Nopealla katsauksella uusi Android-versio tuo eniten uutta käyttäjille ja turvallisuuteen liittyen. Erityisesti tietoturva- ja lupaominaisuudet tulevat todennäköisesti olemaan myös sovellusten päivittämistä vaativia muutoksia. Seuraavassa lyhyt katsaus tällä hetkellä tiedossa oleviin muutoksiin.

iOS:stä jo tuttu sijaintitiedon käyttäminen vain sovelluksen ollessa etualalla -lupa tulossa erikseen. Samalla edellisistä Android-versioista tuttu taustalla suorittamisen rajoitukset jatkavat tiukentumistaan. Muita tiukennuksia tulee mm. Wifi- ja Bluetooth-tiedon käyttämiseen, sekä laitteen tunnistetietojen, kuten IMEIn, käsittelyyn. Epästandardien käyttöjärjestelmä-API:en hyödyntäminen estetään. Myös TSL 1.3 tuki lisää turvallisuutta.

Sovellukset, jotka on tehty käyttämään (target) Android 6.0:ta (API 23) aikaisempia versioita, aiheuttavat Android Q:ssa varoituksen käyttäjälle. Tämän ei pitäisi vaikuttaa moneenkaan sovellukseen, sillä päivityksiin ja uusiin julkaisuihin on vaadittu jo marraskuusta 2018 alkaen API versiota 26 (Android 8.0). Google jatkaa samaa rytmiä vaatien API 28 (Android 9.0) käyttöönoton 1.11.2019 mennessä.

Jännimpinä uutuuksina mm. sovelluskohtainen grayscale-näyttötila sekä iOS-tyylinen jakamistoiminto mm. kuville. Myös taittuvien ja jaettujen näyttöjen tukeen luvataan parannuksia. Kuvien syvyyden käsittely tulee osaksi käyttöjärjestelmätoimintoja kuten myös kasa uusia pakkausmuotoja sekä 3D-moottori Vulkan saa päivityksen. Koneoppimisen puolella neuraaliverkko pävittyy tukemaan joukkoa uusia operaatioita!

Toistaiseksi beta on käytettävissä ainoastaan Googlen Pixel -puhelimilla. Viimeistellyt käyttöjärjestelmä-APIt on odotettavissa kesäkuussa, jota ennen on suunniteltu julkaistavan ainakin pari beta-inkrementtiä. Julkaisua odotellessa voi esimerkiksi arvuutella julkaisun nimeä, perinteisesti kun Google on versiokirjaimesta vääntänyt jonkin jälkiruoan nimen – viimeisimpänä Pie jota edelsi Oreo.

Lähteet:

https://android-developers.googleblog.com/2019/03/introducing-android-q-beta.html

https://developer.android.com/preview

https://www.androidcentral.com/android-q

https://developer.android.com/distribute/best-practices/develop/target-sdk

https://developer.android.com/preview/overview

Mitä tämä tarkoittaa sinun sovelluksillesi? Ota yhteyttä niin kartoitetaan tilanne!

Jonas Pomoell, jonas.pomoell(a)hiq.fi 0456700620

 

Jonas Pomoell

jonas.pomoell@hiq.fi
Jonas Pomoell, Business Director

Haluatko meille töihin?

Olemme digitaalisen ajan käsityölaisiä ja suhtaudumme työhömme intohimolla. Meillä pääset toteuttamaan upeita projekteja Suomen suurimmille yrityksille sekä luomaan kokonaan uusia, markkinoita muuttavia palveluita. Töihin HiQ:lle? HiQ kasvaa ja etsimme aktiivisesti joukkoomme uusia osaajia!

Ota yhteyttä!